Uşak’taki Su Krizi Sonrası Gözler Gediz Murat Dağı’na Çevrildi
Uşak’ta günlerdir devam eden su sıkıntısı, bölgenin su kaynakları üzerindeki baskıyı bir kez daha gündeme getirdi. Kente içme suyu sağlayan Küçükler Barajı’nın tamamen kuruması ve günde sadece 6 saat su verileceğinin açıklanması, başta Gedizliler olmak üzere bölge halkını endişelendirdi. Gedizliler ve Uşaklılar, gelecekte benzer sorunların yaşanmaması için Murat Dağı ve Akdağ’daki su kaynaklarına sahip çıkılması gerektiği konusunda hemfikir.
Altın Madeni Tehlikesi ve Su Tüketimi
Uşak’taki durumun vahametini gözler önüne seren bir açıklama da Sakarya Bağımsız Milletvekili Ümit Dikbayır’dan geldi. Dikbayır, 250 bin nüfuslu Uşak’ın yılda 11 milyon metreküp su tükettiğini, ancak aynı ilde bulunan Kanadalı Tüprag altın madeninin tek başına 12 milyon metreküp su harcadığını duyurdu. Bu veriler, madencilik faaliyetlerinin su kaynakları üzerindeki yıkıcı etkisini net bir şekilde ortaya koyuyor.
Gediz’in Geleceği Tehlikede mi?
Uşak’taki bu çarpıcı örneğin ardından, Gediz’de açılması planlanan altın madenine ilişkin endişeler yeniden alevlendi. Hâlihazırda “SOS” veren Murat Dağı’nda altın madeninin açılması durumunda, sadece içme suyu kaynaklarının değil, Gediz’in sebze ve meyve deposu konumundaki Gümele, Dörtdeğirmen, Erdoğmuş ve Fırdan gibi verimli köylerin de büyük zarar göreceği aşikâr. Bölge halkı, yer altı sularının zehirlenmesi ve tarım alanlarının kuruma riski karşısında yetkililerden bu projenin bir an önce durdurulmasını talep ediyor.
RECEP BAYSAL