ESKİGEDİZ TARİHİ VE DOĞASI İLE ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR
Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Eskigediz Beldesi tarihi ve doğal güzellikleri ilçeye değer katıyor.
Yüzlerce yıllık tarihi ve yerleşim alanına sahip Eskigediz, defalarca yangın, sel, deprem gibi afetler görerek yıkıma uğrasa da büyüleyici havası ve tarihi mimari dokusu ile ziyaretçilerini bekliyor. Birçok akademisyen ve bilim adamının da ilgisini çeken tarihi belde yapılan çalışmalar neticesinde sit alanı olarak yerini alarak tarihçi bilim insanlarına ilham kaynağı olmaya devam ediyor.
Eskigediz Beldesinde antik kadoi kenti kalıntılarının bulunduğu Asarardı bölgesi ikinci ve üçüncü derece arkeolojik alan olarak korunmaya alınırken, 111 adet yapı, kentsel sit ve mimarlık örneği olarak seçilmesinin ardından bu konuda çalışmaların sürdüğü ve bu sayının ilerleyen zamanlarda iki katına çıkması bekleniyor.
Bu tarihi yapılar dışında Eskigediz Beldesinde 10 çeşme, 11 cami, 4 köprğ, 3 çamaşırhane, 1 su yolu, 1 su kemeri, 1 su deposu ve askeri binalar ile birlikte Akçaalan Mahallesinde bulunan Karadonlu Cihan Baba Türbesi de korunma altında bulunuyor.
Gedizliler için Eskigediz’in canlı bir fotoğraf albümü gibi olduğunu ifade eden Eskigediz Belediye Başkanı Mustafa Aslan, “Her sokakta her evde her çeşme ve camide yaşanmış anılara saklıdır. Dışarıdan gelen insanlar için tarih ve hüzün kokan açık hava müzesidir. Salur Mahallesi’nde bir antik çağ ustasının elinden çıkan bir yapıtın, bin yıl sonra, bir Türk ustanın eliyle başka bir yapıya can verişini gözleyebilir, antik Kadoi kentine ait buluntuları görüp, dokunabilirsiniz. Topcu Kayası’ndan her şeye rağmen ayakta kalabilen bu bahtsız kenti ve kanyonun sıra dışı vahşi güzelliğini kuş bakışı izleyebilir, kentin ve Gediz Çayının sesini dinleyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
TARİHİ GÜZELLİKLERİNİN YANINDA DOĞAL GÜZELLİKLERİ İLE DE NEFES KESİYOR
Gediz’e 7 kilometre uzaklıktaki Eskigediz Beldesi tarihi yapılarının yanında doğal güzelliklerinden olan Çamlı Çeşme ve Kayacık mesire alanları ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Gediz’in en ünlü anıt ağaçlarından biri olan yaşlı bir kara çama ev sahipliği yapan Çamlı Çeşmede bulunan ve yaşını kimsenin bilmediği kara çam sert rüzgarların etkisiyle sadece bir yöne doğru büyüyerek farklı bir görüntü ortaya koyuyor. Eskigediz’in ileri gelen ailelerinden Mihrioğlu Ailesi bu çam ağacının altına çeşme yaptırmasının ardında ismi çamlı çeşme olarak kalıyor.
Çamlı Çeşme eski Kütahya-Gediz karayolu üzerinde, Eskigediz’den 7 km uzaklıkta, çevreye hakim bir tepe üzerinde. Burası, özellikle yazın kavurucu sıcağında esen serin rüzgarları, doyumsuz manzarası ve çeşmesinin soğuk suyu ile ünlü. Eskiden bayramlarda otobüs seferlerinin düzenlendiği, günümüzde ise insanların deşarj olma mekanı ola özelliğini taşımaya devam ediyor.
Çamlı Çeşmenin antik çağda bir Roma yerleşim alanı olduğu düşünülüyor.
DOĞAL GÜZELLİK KAYACIK ESKİGEDİZLİLERİN SOSYAL YAŞAMINDA ÇOK ÖZEL YERİ BULUNUYOR
Çamlı Çeşme’nin yanı sıra Kayacık mevkii hem doğal güzellikleri hem de doğal kaynak suyu ile hem belde hem de ilçe halkını kendine çekiyor.
Eskigedizliler’in hem çamaşırhanesi hem hıdrellez bayramının coşkuyla kutlandığı bir mekan olma özelliğini günümüzde de taşımaya devam ediyor. Kayacık kireçsiz ve yumuşak içimli suyu ile vatandaşların her daim gözdesi durumunda.