GEDİZ’DE KONUT SATIŞLARI GEÇTİĞİMİZ YILA GÖRE YÜZDE 72 DÜŞTÜ

GEDİZ’DE KONUT SATIŞLARI GEÇTİĞİMİZ YILA GÖRE YÜZDE 72 DÜŞTÜ Kütahya’nın Gediz ilçesinde emlak sektörü, ekonomik durgunluk nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşıyor. Ülke genelinde ve Gediz’de yaşanan...

GEDİZ’DE KONUT SATIŞLARI GEÇTİĞİMİZ YILA GÖRE YÜZDE 72 DÜŞTÜ
REKLAM ALANI
Yayınlama: 20.08.2024
25
A+
A-

GEDİZ’DE KONUT SATIŞLARI GEÇTİĞİMİZ YILA GÖRE YÜZDE 72 DÜŞTÜ

Kütahya’nın Gediz ilçesinde emlak sektörü, ekonomik durgunluk nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşıyor. Ülke genelinde ve Gediz’de yaşanan ekonomik sıkıntılar, emlak piyasasını da olumsuz etkiledi. 2023 yılında Gediz’de toplam 472 konut satışı gerçekleştirilirken, 2024 yılının ilk altı ayında bu rakam 129’a düştü. Bu, yaklaşık %72.7’lik bir düşüş anlamına geliyor.

YÜZDE 72,7’LİK KÜÇÜLME

2023 yılı genelinde Gediz’de 472 konut satışı yapılırken bunlardan 57 tanesi ipotekli satış, 415 tanesi de normal satış olarak gerçekleşmişti. 472 konut satışının 219 tanesi birinci el, 253 adedi ise ikinci el olarak gerçekleşmişti.

2024 yılının ilk altı ayında ise Gediz’de toplam 129 konut satışı gerçekleştirildi. Bu durumda ilçede faaliyet gösteren emlakçılar da durgunluk had safhaya ulaştı.

Emlakçılar bu durumu farklı etkenlere bağlarken en büyük etkenin ekonomik koşullar olduğunu dile getiriyorlar. Bunun yanında Pazar dinamikleri, mevzuat ve vergi değişiklikleri sosyal ve demografik faktörler durgunluğun en önemli sebepleri olarak gösteriliyor.

FAİZ ORANLARININ YÜKSEK OLMASI, KONUT ALIMINI ETKİLİYOR

7 yıldır Gediz’de emlak sektöründe olduğunu belirten ve durgunluğun olduğunu vurgulayan emlakçı Mustafa Akan, “Emlak işi ile iştigal ediyorum. 7 yıldır bu mesleği Gediz’imizde yapıyorum. Gediz emlak piyasasında şuan hakikaten bir durgunluk var. Doğal olarak bütün Türkiye’de olduğu gibi. Bunun başta gelen sebepleri faizlerin yüksek olması. Konut faizleri yüzde 4’lere vardı. Daha önce 0,90’larda 0,64’lerde 1’lerdeydi. Şimdi yaklaşık dört misli arttı. Faiz artınca tabi vatandaşın alma konusunda ki eğilimi de düşüyor. Bu tabi evler için geçerli. Araziler konusunda Gediz’de dışarıdan gelip de İstanbul’dan Bursa’dan çeşitli vilayetlerden arazi, tarlalar alanlar var. Gedizli satıyor dışarıda ki yabancı da alıyor. Bunun artılarını eksilerini zaman içerisinde göreceğiz yani. Ben aslında sıcak bakmıyorum, köylünün elinden toprağının çıkması olumsuz” dedi.

KİRALAMA HİZMETLERİNDE DE DEĞİŞİKLİKLER YAŞANIYOR.

Akan, “Kiralamalarda emlakçı olarak bir kira hizmet bedeli komisyonumuzu kiracıdan alıyoruz. Fakat ev sahibinden herhangi bir ücret talebimiz yok. Kiralamalarda genelde ev sahibi kendisi vermeye ihtiyaç duyuyor. Kendisi verince bir çoğu kontrat bile hazırlamıyorlar. Sonrasında bizim yan dalımız olan arzuhalcilik mesleği devreye giriyor. Buraya geliyor vatandaş  ‘ben evi kiraya verdim kontratım yok, kiracıyı çıkaramıyorum, kirayı şu kadar yapmasını istedim ama ona da yanaşmıyor, evden de çıkmıyor ne yapmam lazım?’ diyor. Bu gibi durumlara düşmemek için profesyonel bir emlakçıdan yardım almanız gerekiyor” şeklinde konuştu.

SOBALI EVLER ÇOK TERCİH EDİLMİYOR

Akan, “Şuanda Umurbey, Muhipler mahallesine doğru arsaların kaydığını görüyoruz. Genellikle şuanda popüler olan Umurbey, Muhipler mahallesi  tarafı arsa satışları. Kiralık olarak şuanda aralığımız 3bin 500 liradan, 4 bin liradan 15-20 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bunda tabi doğalgazlı olması, dublex daireler, sobalı olması etkili. En düşük fiyatlı sobalı evler, sobalı evler pek tercih edilmiyor” ifadelerini kullandı.

Akan son olarak, Mutlaka alışverişlerinizde, satışta, alışta bir profesyonel elden destek alın tavsiyelerinde bulundu.

2 çocuk annesi 10 yıldır gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Emlakçı Neşe Yıldırım Koç ise, “Kütahya’nın tüm ilçelerinde ve diğer illerimizde hizmet vermekteyiz. Tapu, alım satım, devir, kredi, kiralama işlemlerinde hizmet vermekteyiz” dedi.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ TARAFINA DOĞRU İMARA AÇILAN YERLERDE DAHA ÇOK SATIŞLARIMIZ VAR

Koç, “Gediz gelişmekte olan bir ilçemiz. Umurbey, Organize Sanayi Bölgesi tarafına doğru imara açılan yerlerde daha çok satışlarımız var. Daha çok gelişmekte. Eski Dayınlar tarafında satışlarımız var. Talep olan yerlerde daha yoğu n şekilde ilerliyor.

KİRALAR 10-15 BİN ARASINDA DEĞİŞİYOR

Gediz’de ki kiralık dairelerimizden bahsedelim. 10 Bin TL’ye kiralık 1+1 dairelerimiz, eşyalı olan apart dairelerimiz var. 2+1 dairelerimiz 10 Bin ve üzeri, 3+1 dairelerimiz 15 Bin TL üzerinden kiralanmakta.

Satılık dükkan fiyatlarımız 2,5 milyon ya da 3,5 milyon civarı değişiyor. Şuan ilanda olan 3,5 milyon civarında Kütahya ve Uşak’ta dükkânlarımız var. Satılık dairelerimizde 1+1 dairelerimiz 1 milyon üzeri, 2+1 dairelerimiz 2-2,5 milyon civarı, 3+1 2,5-3 milyon civarı, dublex dairelerimiz de 4 milyon üzeri satışlarımız devam ediyor. Tarla ve arsa satışlarımız devam ediyor. Genelde yurt dışından gelen müşterilerimizden arsa, daire talepleri daha fazlayken bu bölgeden de fazla talep var” diye konuştu.

ÖNCEKİ DÖNEMLERE GÖRE SATIŞLARIMIZ AZALDI

Emlakçı Neşe Yıldırım Koç, “Satışlarımız önceki dönemlere göre biraz daha azaldı. Son 6 aylık durumu değerlendirirsek ya da 3 yıl öncesine göre değerlendirirsek bu sene satışlarımız biraz daha durgun. Maliyet oranlarının yüksek olması ve konut kredilerinde faiz oranlarının yüksek olması bu artışı fazlasıyla etkiledi” söyleminde bulundu.

DOLANDIRICILARA KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI

Koç son olarak, “Müşterilerimize veya bizi izleyenlere dolandırıcılıklara karşı tavsiyede bulunmak istiyoruz. Lütfen emlakçılara sorsunlar ada parsel ile anlaştıkları ada parsel tapuda aynısını tutuyor mu diye. Tapuyu almadan önce görmelerini dileriz. Bu şekilde dikkatli olsunlar.

Girişimci, genç girişimci ayrıca kadın girişimci kardeşlerimize, bu mesleğin çok güzel olduğunu, daima kendilerini geliştirmelerini ve emlakçılığın da bir kadın tarafından yapılabileceğini, sektöre girmelerini tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haber recep baysal

Görüntü – foto Firdevs Yanku

 

 

REKLAM ALANI