Yeniden Refah Partisi Gediz İlçe Başkanı Selim Çaylak’tan İklim Kanunu ve Maden Yasasına Sert Eleştiri

Yeniden Refah Partisi Gediz İlçe Başkanı Selim Çaylak'tan İklim Kanunu ve Maden Yasasına Sert Eleştiri Kütahya'nın Gediz ilçesi gündeminde iklim değişikliği ile mücadele adı altında getirilen...

Yeniden Refah Partisi Gediz İlçe Başkanı Selim Çaylak’tan İklim Kanunu ve Maden Yasasına Sert Eleştiri
REKLAM ALANI
Yayınlama: 04.07.2025
1
A+
A-

Yeniden Refah Partisi Gediz İlçe Başkanı Selim Çaylak’tan İklim Kanunu ve Maden Yasasına Sert Eleştiri

Kütahya’nın Gediz ilçesi gündeminde iklim değişikliği ile mücadele adı altında getirilen yeni düzenlemeler ve maden yasası tartışmaları var.

Yeniden Refah Partisi (YRP) Gediz İlçe Başkanı Selim Çaylak, yaptığı sert açıklamalarla, söz konusu İklim Kanunu’nun ” Türk milletinin özgürlüğünü kısıtlamak isteyen bir dayatma ” olduğunu ve bu yanlıştan derhal dönülmesi gerektiğini savundu.

Başkan Çaylak, eleştirilerinin temelini Birleşmiş Milletler tarafından dayatılan Paris İklim Antlaşması ve bunun programı olan “Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri” üzerine kurdu. Eski ABD Başkanı Trump’ın göreve gelir gelmez Paris İklim Antlaşması’ndan çıkmasını “tamamen ulusalcı bir yaklaşım” olarak değerlendiren Çaylak, Türkiye’deki durumun ise tam tersi, “küreselci bir yaklaşım” olduğunu öne sürdü.

“Karbon Kotaları, Dijital Para ve Mülksüzleştirme: İklim Kanunu’nun Perde Arkası”

Selim Çaylak, İklim Kanunu ile birlikte gelecek olan karbon kotaları ve karbon vergilendirmeleri gibi uygulamaların, toplumun yaşam tarzına müdahale edeceğini iddia etti. Çaylak’a göre, bu süreç herkesin dijital paraya geçişine kadar evrilecek ve yapılan harcamalardaki karbon ayak izleri üzerinden vergilendirmeler getirilebilecek. Hatta “ettiğiniz adıma kadar, yiyeceğiniz yemeğe kadar, ‘et’te fazla karbon var, tüketemezsin’e kadar karbon kotalarının getirilmesi ve sıfır karbon hedefine doğru gidişin, sıfır insan demek olduğunu” vurguladı.

Çaylak, İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da bu amaçla kurulduğunu savunarak, “İklim değişikliği bakanlığı mı olur? Böyle bir bakanlık kuruldu sırf bu amaca hizmet etmesi için ve bunun içerisinde kentsel dönüşüm yasası da var” dedi. Kentsel dönüşüm yasası altında yapılanları “Mülksüzleştirme Yasaları” olarak nitelendiren Çaylak, bu politikaların “iklime bağlanarak insanların evlerine çökme” amacı taşıdığını belirtti. Özellikle Hatay’da rezerv alan adı altında yapılan istimlakları ve iş makinelerinin özel mülkleri talan etmesini örnek göstererek, bu yeni yasaların ve küresel sermaye tarafından dayatılan diktelerin, “mülkiyetimize, özgürlüklerimize, mahremiyetimize, bütün haklarımıza ve hareket alanımıza tecavüz etmek isteyen bir yapı” olduğunu ifade etti. Çaylak, siyasetin de buna alet olduğunu sözlerine ekledi.

Maden Yasası ve Murat Dağı Alarmı: “Toprağın Üstü Altından Değerlidir!”

Çaylak, eleştirilerini sadece iklim kanunuyla sınırlı tutmayıp, Maden Yasası’na da değindi. Zeytinliklerin “taşınabilir” adı altında yok edileceğini ve her yerde maden açılması için adeta bir rant kapısı oluşacağını belirten Çaylak, “Korkunç bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

Özellikle memleketi Kütahya’nın Gediz ilçesinde bulunan, oksijen ve su kaynaklarıyla bilinen Murat Dağı ve Akdağ’daki maden faaliyetlerinin süratle devam ettiğini vurguladı. Yöre halkının defalarca karşı çıkmasına, yönetmeliğin durdurulması için imzalar toplanıp eylemler yapılmasına rağmen kesin bir sonuca ulaşılamadığını hatırlattı.

Yeniden Refah Partisi olarak bu yasaların derhal geri çekilmesi ve dayatma yapılmaması için mücadele edeceklerini belirten Selim Çaylak, “Kıymetli halkımızın yanında olmaya ve doğamızı korumaya devam edeceğiz” dedi. Son olarak da “Toprağın Üstü Altından Değerlidir” diyerek sözlerini tamamladı.

RECEP BAYSAL

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.