MURAT DAĞINDA ALTIN MADENİNİN AÇILMAMASI İÇİN CANLA BAŞLA MÜCADELE EDİYORLAR
Kütahya’nın Gediz ilçesinde, Tarım ve Hayvancılık fuarında stant açan Gediz Nehri Havzası Fırdan Çevre Koruma Derneği üyeleri fuarda vatandaşlardan Murat Dağı’nda altın madeninin açılmaması için imza topluyor.
Bu kapsamda dernek üyeleri nöbetler halinde vatandaşlara altın madeninin açılması durumunda Gediz’in ve İzmir’e kadar olan bölümde neler olacağını anlatıyorlar.
Gediz Nehri Havzası Fırdan Çevre Koruma Derneği üyelerinin canla başla Murat Dağı’nı savunması vatandaşların takdirini toplarken, dernek üyelerine daha fazla destek verilmesini istiyorlar.
Dernek üyelerinden Osman Satı, “Murat Dağı’nda altın madeni açmak isteyen şirketi 2019 yılında kovmuştuk. Şimdi tekrar deniyorlar. Şirketin maden açmak istediği alanda Felent Çayı, Porsuk Çayı, Murat Çayı, Gediz Çayı ve Emet Çayı var. Maden sahası Cankurtaran, Belen, Çayınçıktığı, Çayçıkan, Hangediği ve Tekeşçe derelerinin tam ortasında” dedi.
Murat Dağımız yok olmasın diye çaba gösteriyoruz şeklinde konuşan Satı, “Altın madeni açılırsa 2 milyondan fazla ağaç kesilecek, burada yaşayan tüm canlılar yok olacak. içme sularımız, termal sularımız kaybolacak. Murat Dağı Ege Bölgesinin yüzde 40’ını besliyor. Burada tarım yapılamayacak. Meralarımız yok olacak.
Gediz deprem bölgesinde yer alıyor. Siyanür havuzları herhangi bir deprem olduğunda çatlaklık olduğunda bütün bölge bundan etkilenecek. Bunun örneklerini daha önce gördük. Murat Dağı’nda altın madeni açılmasına müsaade etmeyeceğiz. Murat Dağı bizim kalacak” şeklinde konuştu.
Diğer dernek üyeleri ise altın madeninin açılması durumunda, Sazköy, Gümüşköy, Gökler, Çukurören, Uğurluca, Erdoğmuş, Gümele, Altıntaş, Fırdan, Yenikent başta olmak üzere köy ve beldeler göç etmek zorunda kalacak ve bunun karşılığında madende sadece 100 kişi çalıştırılacak. Murat Dağı’nın suyu, madenlerden çok daha değerli. Su yoksa hayat da yok. Hep beraber sahip çıkalım dediler.
RECEP BAYSAL-YENİGEDİZ