MURAT DAĞI’NDA ALTIN MADENİ PROJESİNE YARGI FRENİ

Kütahya’nın Gediz ilçesinde bulunan Murat Dağı'nda altın madeni açmayı planlayan maden firmasına yönelik önemli bir gelişme yaşandı. Mahkeme, firmanın altın arama faaliyetleri için yürütmeyi durdurma kararı...

MURAT DAĞI’NDA ALTIN MADENİ PROJESİNE YARGI FRENİ
REKLAM ALANI
Yayınlama: 10.09.2024
12
A+
A-

Kütahya’nın Gediz ilçesinde bulunan Murat Dağı’nda altın madeni açmayı planlayan maden firmasına yönelik önemli bir gelişme yaşandı.
Mahkeme, firmanın altın arama faaliyetleri için yürütmeyi durdurma kararı alınmasına ilişkin talebini reddetti. Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akçura, mahkemenin kararı hakkında açıklamalarda bulundu.
Akçura, “Mahkeme, altın şirketinin yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Ayrıca şirketin Bakanlığa karşı açtığı ve bizim de platform olarak yer aldığımız ‘Altın madenini açmama nasıl engel olursun’ davasının ilk duruşması 9 Ekim 2024 olarak belirlendi. İnşallah o gün Murat Dağı’nı sonuna kadar savunacağız” dedi.
Anadolu Export firması, 2022 yılında altın madeni açma planlarını yeniden gündeme getirmiş ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlayarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu. 2023 yılında Bakanlık, ÇED dosyasını 10 gün süreyle askıya çıkarmıştı. Ancak, platform üyeleri ve çevre halkının desteğiyle binlerce itiraz dilekçesi sunulmuş ve Bakanlık, bu itirazlar sonucunda ÇED dosyasını iptal ettiğini açıklamıştı.
Murat Dağı’nın korunmasına yönelik mücadele 2019 yılından bu yana devam ediyor. Gediz, Uşak, Kütahya, Eskişehir belediyeleri, köy tüzel kişilikleri ve 60’a yakın tüzel ve özel kişi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı dava açarak kazanmıştı. Madencilik şirketi, bu süreçte yürütmeyi durdurma kararı aldırmak istemişti ancak bu talepleri de mahkeme tarafından reddedildi.

REKLAM ALANI