Maden Kanunu Teklifi Meclis’ten Geçti: Gediz ve Uşaklı Çevrecilerden Sert Tepki!
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçen Maden Kanunu teklifi, Gediz ve Uşaklı çevreciler tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Ülke topraklarını, ormanlarını, zeytinliklerini ve derelerini ranta açacağı iddia edilen yasa teklifi, özellikle Kütahya’nın %92’lik bölümünün maden sahası olduğuna dikkat çeken çevreciler tarafından “ölüm fermanı” olarak nitelendirildi. Vekillerden gelen sert açıklamaların ardından, eski bakan Mustafa Varank’ın “Siz yaptırmam deyince biz de yapacağız diyoruz. Siz geçirmeyeceğiz deyince biz de geçirmek için gayret gösteriyoruz” sözleri tartışmaları daha da alevlendirdi.
“Vatan Hainliği ve En Büyük Zulüm” İddiaları
Gediz ve Uşaklı çevreciler, siyasi görüş fark etmeksizin vatanın bu duruma sahip çıkması gerektiğini vurgularken, yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesini umut ettiklerini dile getirdi.
Gediz Nehri Havzası Fırdan Çevre Koruma Derneği Üyesi Ramazan Kurt, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Rabbim neylerse güzel eyler bu sıcaklarda oturacak serin gölge içecek su bulamazsın inşallah. MURAT DAĞI BİZİMDİR BİZİM KALACAK bu yasaya evet diyenlerin vatan sevgisinden şüpheleniyorum. Meclisten geçse de itiraz edilip iptal olacak gülen taraf biz olacağız inşallah. Suyumuza, toprağımıza, vatanımıza hep birlikte sahip çıkacağız.”
Aynı dernekten Halil Kurt ise milletvekillerine seslenerek, “Halkın oyuyla göreve gelen değerli milletvekillerimize çağrımızdır. Maden yasasının geçmesi demek sizlere oy veren, şu zamanda bile susuzlukla kuraklıkla mücadele eden köylülere, bu halka en büyük zulümdür. Bu vatan topraklarının her karışında şehit kanı vardır, bu vatan toprakları bize emanettir. Maden yasasının geçmesi demek bu topraklara yapılan en büyük ihanettir. Maden yasasına hayır diyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kara Günlerden Geçiyoruz: Halka Rağmen Yasa Kabul Edilemez”
Murat Dağı Yok Olmasın Platformu üyesi Funda Öz Akçura da yasanın geçmesine sert tepki gösterdi. Akçura, “Kara günlerden geçiyoruz. Su’dan, tarım’dan, hayvancılıktan vazgeçme yasası ilan Maden yasası TBMM’de oylandı. Halka rağmen, halka karşı yapılacak yasa, kabul edilemez” dedi.
Çevreciler, maden yasasının doğal yaşamı ve tarım alanlarını tehdit ettiğini belirterek, yasanın iptali için hukuki ve toplumsal mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ettiler.
RECEP BAYSAL