GEDİZ’DE TARIM FUARI VE TARHANA FESTİVALİ BİRLEŞEREK BÜYÜK SES GETİRDİ
Kütahya’nın Gediz İlçesi 2024 yılında Tarhana Festivali ve Tarım Fuarına vatandaşın yoğun ilgisi sürüyor. Bu yıl 20.si düzenlenen Gediz Tarhana Festivali ile 2. Si düzenlenen Gediz Tarım Fuarı birleştirilerek halkın ziyaretine açıldı.
GEDİZ TARHANA FESTİVALİ BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR.
Bu yıl 20.si düzenlenen Gediz Tarhana Festivaline halkın yoğun ilgili devam etmekte. Yıllık 1000 ton Tarhana üretimin yapıldığı ilçede Gediz’in meşhur tarhanasının yanı sıra yöresel ürünlerinde tanıtımı yapılmakta.
GEDİZ TARIM FUARI ÇEVRE BÖLGELERDEN KATILIMCILARIN İLGİSİNİ GÖRÜYOR.
Gediz’de 2.si düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Tarhana Festivali ile ortak alanda eş zamanlı olarak yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlıyor. 21 temmuz Pazar gününden itibaren açık olan Tarım fuarı 28 temmuz Pazar gününe kadar meraklıların ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak kapasiteye sahip.
Gediz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının Başak Fuar ile yaptığı organizasyonda ki Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Gediz Belediye Başkanlığı, Gediz Kaymakamlığı , Kütahya Tarım İl Müdürlüğü, Kütahya Damızlık ve Süt Birliği, ziraat odası, İlçe Tarım Müdürlüğü ve katılımcı firmaların katkılarından oluşuyor.
Konuyla ilgili konuşan ;
Gediz Tarım Fuarının kurucusu Gediz Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Öztürk;
“Bu yıl Tarhana Festivalimizin 20.sini, Tarım Fuarımızın da 2.sini düzenlemekteyiz. Tarım Fuarını geçen yıl Tarhana Festivalinden ayrı düzenlemiştik. Bu sene de Belediye Başkanımızla yaptığımız istişareyle birlikte yaparsak daha güzel bir sonuç çıkar diye bileştirme talebinde bulunduk. Sağ olsun Başkanımız da birleştirip aynı alanda yaparsak daha güzel olacağın söyledi ve Tarım Fuarı ile Tarhana Festivalimizi birleştirdik.
Geçen yıla rağmen gerçekten çok güzel bir ortam oluştu. Katılımcı çok yoğun. Burada ki katılan firmalarla istişare ettiğimizde bu birleştirmenin güzel sonucu gerçekten ortaya çıktı. 70’e yakın firma ve 170’e yakın marka katılmakta. İnşallah bereketli geçer. Sadece Tarım Fuarı tarafından 50-60 milyon ciro hedeflenmekte.
Tarım Fuarını Belediye Başkanımızın himayesinde organizatörümüz Sedat Bey ile beraber yürüttük. Bundan sonraki gelecek yıllarda inşallah daha da genişleterek Tarım Fuarımızı ve Tarhana Festivalimizi, tarhanamızı ilçelerde, illerde ve Türkiye genelinde tanıtmak istiyoruz. İlçemize, Kültürel ve ekonomik yönden katkı sağlamak için Belediye Başkanımızın himayesinde hep birlikte elimizden ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.
Tarım Fuar Organizatörlerinden Başak Fuarcılık Genel Müdürü Sedat Bozkurt ise açıklamasında;
“Bu sene 2.sini Ticaret Odamızın önderliğinde, Belediyemiz koordinatörlüğünde 21-28 temmuz tarihlerinde açtık. Net rakamlarla 74 katılımcı firma 182 marka temsili ile bu fuarda yer alıyor. Bir hafta sürecek bu etkinliğimize çevre ilçelerimizden 50 bin civarında profesyonel ziyaretçi katılımını öngörüyoruz.
Bu fuarda emeği geçen iki kurumumuz haricince Kütahya Tarım İl Müdürlüğümüze, Kütahya Damızlık ve Süt Birliğimize, Ziraat odamıza, Kaymakamlığımıza, şuanda isimleri aklıma gelmeyen bir çok sivil toplum örgütüne çok çok teşekkür ediyorum. 2025 yılında düzenleyeceğimiz 3. Fuar için de hazırlıklarımıza başladık. Koordineli bir şekilde bu fuardan çıkar çıkmaz daha iyi bir fuar için bir yıl önceden hazırlıklarımızı yürüteceğiz. Ben buradan tüm katılımcı firmalarımıza, gruplarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel açıklamasında;
“Gediz Tarhana Festivalinin 20. Sini düzenlemekteyiz. Yoğun bir katılım var. Coşkulu bir şekilde festivalimiz devam etmekte. Yaklaşık 310 civarında esnaf katılım sağlamakta. Esnaflarımızın %80’i Kütahya dışından. Ağırlıkla Uşak ve Gediz çevresinden gelen esnaflarımız. %20’si Kütahya il ve ilçelerinden gelmektedir.
Beklentimizin üzerinde katılımcı firma ve vatandaşlarımız mevcut. Festivalimin her gününde farklı bir etkinlik var. Bunun içinde toplu sünnet şölenleri, her gece ayrı bir sanatçımızın katılımıyla coşkulu şekilde vatandaşlarımızın eğlenmesine imkan sunmaktayız.
Tarhana bizim için değerli. Tarhana bizim için sadece bir çorba değil Gediz’in bir markası. Yaklaşık 1.000 ton üretim yapılmakta. Bunların 700kg fabrikasyon, 300 kg evlerde annelerimizin, bacılarımızın yaptığı bir üretim. Lezzet olarak, kalite olarak diğer tarhanalardan çok farklı. Bizim için işlevi, büyüklüğü önemli değil. Lezzeti ve tadı önemli. Aynı şekilde Gediz için farklı ne kadar değer varsa Murat Dağımıza, tarhanamıza, faklı kültürlerimize Gediz Belediyesi olarak sahip çıkmaya devam edeceğiz.
Diğer bir fuar alanımız şuanda içinde bulunduğumuz tarım fuarı. Yaklaşık 70 tane firmanın katılımıyla 170 markanın yer aldığı Tarım Fuarı yoğun bir şekilde katılımcının gelmesiyle devam etmekte. Tarım da bizim için önemli. Üretim olmadan ülke kalkınamaz. Bu anlamda üretim makinelerinin yenilenmesi, üretime katkı sağlaması önemli. Katılan bütün firmalara buradan teşekkür etmek istiyorum. Organizasyonda emeği geçen Başak Fuarcılığa, Ticaret Odası Başkanımız Vedat Öztürk’e ve diğer katılımcı firmalara ayrı ayrı teşekkür ederim” dedi.
Her yıl düzenlenmesi hedeflenen tarım fuarı sonra ki yıllarda da ziyaretçilerinin beklentisini karşılamaya devam edecek’’ dedi.
HABER-FOTOĞRAF: FİRDEVS YANKU