Gediz’de Kurban Bayramı Öncesi Bıçakçılarda Yoğunluk
Kütahya’nın Gediz ilçesinde yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bıçakçılarda hareketlilik yaşanıyor. Kurbanlıklarını kesecek vatandaşlar ve kasaplar, ellerindeki bıçakları biletmek için bıçakçıların yolunu tutuyor. Siparişleri yetiştirmekte zorlanan esnaf, yoğun bir mesai harcıyor.
Gediz’de 27 yıldır bıçak bileme işiyle uğraşan Cahit Dağdagül, Kurban Bayramı öncesindeki yoğunluğu dile getirdi. Hobi olarak başladığı bu mesleği yıllardır sürdürdüğünü belirten Dağdagül, “Gediz Göynük köyündenim. 27 yıldır bıçak bilemekteyim. Bu mesleğe özellikle hobi olarak başladım. Daha sonra ilerlete ilerlete bugünlere geldik. Şu anda devam ediyoruz. Kurban öncesi bıçaklarımız çok yoğun. Genellikle kasaplar getiriyor. Gediz’in kasaplarının, dönercilerinin bıçaklarını genellikle ben biliyorum. Köylerden kasaplarımızın, cambazlarımızın bıçakları yoğun geliyor” dedi.
Dağdagül, bıçak satışları hakkında da bilgi vererek, genellikle Trabzon Sürbisa ve Denizli Yatağan ürünlerini sattıklarını, ayrıca çakı ve satır çeşitlerinin de bulunduğunu söyledi. Satırlarda ise “poyraz” markasının kasaplar tarafından tercih edildiğini ifade etti.
Bıçağın kalitesinin ele alındığında bıraktığı lekeden anlaşılabileceğini söyleyen Dağdagül, Sürbisa bıçaklarının genellikle daha kaliteli olduğunu belirtti. Çin malı bıçakların ise bakteri ürettiği için kesinlikle kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Kaliteli çelik olan N90 içeren bıçakların tercih edilebileceğini sözlerine ekledi.
Evde bıçak temizliği konusunda da önemli uyarılarda bulunan Cahit Dağdagül, bıçakların kesinlikle bulaşık makinesine konulmaması gerektiğini, sadece deterjanla silinip bir bezle kurulanması gerektiğini söyledi. Ağaç saplı bıçakların hijyen açısından sakıncalı olduğunu, plastik saplı bıçakların daha uygun olduğunu belirtti.
Bıçakların ne zaman bilenmesi gerektiği konusunda ise Dağdagül, köreldiğinde, örneğin domates veya limon kesmediğinde bilenmesi gerektiğini ifade etti. Kasapların bıçaklarını sık sık, 10-15 günde bir bilediklerini dile getirdi.
Bıçak bileme işleminin inceliklerini de anlatan Dağdagül, ilk olarak EKR taşının kullanılması gerektiğini, normal taşın bıçağı yaktığını söyledi. Ardından mop zımpara ile işleme devam edildiğini ve son olarak 1200 kum kağıdı zımpara ile bıçağın ağzının jilet gibi yapıldığını belirtti.
Bu seneki bileme ücretlerinin bıçak için 25 lira, satırlar için ise 50 lira olduğunu söyleyen Cahit Dağdagül, satışta en uygun fiyatlı bıçakların Denizli yapımı olduğunu (150-300 lira), Sürbisa bıçaklarının ise 300 ila 800 lira arasında değiştiğini kaydetti. Satırlarda ise poyraz satırların en kalitelisi olduğunu, normal dövme kara satırların 400 lira, poyraz satırların ise 500-600 lira civarında olduğunu sözlerine ekledi.
Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala Gediz’deki bıçakçılardaki bu yoğunluk, hem esnafın işlerini artırıyor hem de vatandaşların kurban hazırlıklarının önemli bir parçasını oluşturuyor.
FİRDEVS YANKU