Gediz’de “Kapasite Artışı” Gerginliği: Köylüler “Geleceğimiz Zehirlenmesin” Diyor!
Kütahya’nın Gediz ilçesinde faaliyet gösteren mevcut akü fabrikasının, “Atık Akü Geri Kazanım ve Külçe Kurşun Üretim Tesisi” için planladığı kapasite artış projesi, bölge halkı ve çevrecilerin sert tepkisiyle karşılaştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün inceleme-değerlendirme sürecini başlatması üzerine, projenin etki alanındaki köylerde adeta “çevre nöbeti” başladı.
Dört Köy Ayakta: İmza Kampanyası Başlatıldı
İl Müdürlüğü tarafından Fırdan, Aksaklar, Erdoğmuş ve Çeltikçi köyü muhtarlıklarına gönderilen resmi yazı ile sürecin halka duyurulması istenirken, köylüler bu duruma sessiz kalmadı. Başta Fırdan köyü sakinleri olmak üzere, bölgedeki çiftçiler ve çevreci dernekler, projenin durdurulması için geniş kapsamlı bir imza kampanyası başlattı.
Fırdanlı çiftçiler, tarım topraklarının ve sağlıklarının tehlikede olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandılar:
“Biz çiftçiyiz, geçimimizi topraktan sağlıyoruz. Gediz Nehri’nin kirliliği yetmezmiş gibi, şimdi de mahsulümüzün üzerine zehir yağmasını istemiyoruz. Geleceğimiz tehlike altında; hastalıklı köylerde yaşamak istemiyoruz. Bu sadece bir iki kişinin değil, tüm bölgenin, çocuklarımızın yarınlarının sorunudur. Tüm komşu köylerimizi destek vermeye çağırıyoruz.”
“Kuşlar Ölüyor, Ot Bitmiyor, İnsanlar Felç Geçiriyor”
Gediz Nehri Fırdan Çevre Koruma Derneği Başkanı Halil Kurt, fabrikanın geçmişten bugüne bölgeye verdiği iddia edilen zararları çarpıcı örneklerle anlattı. Fabrikanın mevcut halinin bile doğayı ve insan sağlığını tahrip ettiğini savunan Kurt, “Vaktiyle aş olsun, iş olsun diye açılmasına izin verilen bu fabrikanın zararları yıllar içinde acı bir şekilde ortaya çıktı. Fabrikanın üzerinden geçen kuşların öldüğünü, atık suların geçtiği yerde ot bitmediğini gördük. Daha acısı, çalışanların büyük bir kısmının kanser, felç veya organ yetmezliği gibi hastalıklarla boğuşmasıdır. Bugün Fırdan köyünde bu hastalıklardan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı endişe verici düzeydedir” ifadelerini kullandı.
“Gediz, Dünyanın Zehir Deposu Olmasın”
Kapasite artışının sadece yerel atıkları değil, dış ülkelerden gelecek atıkların da bölgeye getirilmesi anlamına geleceğini iddia eden Halil Kurt, tehlikenin boyutuna dikkat çekerek, “Kendi zehrimiz yetmiyormuş gibi, şimdi de dış ülkelerin zehrini Gediz’e getirecekler. ‘Önlem aldık’ deseler de kimyasal zehrin önüne geçilemez. Bu kapasite artışı, bölge için patlamaya hazır bir bomba olacaktır. Kimse kusura bakmasın, köylümüz bu duruma sessiz kalmayacak. Herkesi dilekçesini vermeye ve bu çevre mücadelesine katılmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Süreç Nasıl İlerleyecek?
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından başlatılan inceleme-değerlendirme süreci devam ederken, toplanan imzaların ve itiraz dilekçelerinin ilgili kurumlara iletileceği öğrenildi. Çevreci dernekler ve köylüler, bilimsel raporlar ve sağlık verileriyle mücadelelerini hukuk zeminine taşımaya hazırlanıyor.
RECEP BAYSAL