GEDİZ TARHANA FESTİVALİNDE KADINLARIN ÜRETTİĞİ TARHANA BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Kütahya’nın Gediz ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası destekli Erdoğmuş Köyünde kurulan ve 10 kadının istihdam edildiği Eli Ana Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi üyeleri 20.nci Tarhana Festivalinde açtıkları stant Gedizlilerin uğrak noktası oldu.
10 gün süren festival ve tarım fuarı boyunca ziyaretçilerin uğrak noktası haline gelen stantta yüzlerce vatandaş kadınların ürettiği tarhanandan, yine kooperatif üyelerinin üretmiş oldukları diğer ürünleri de satın alarak memnuniyetlerini dile getirdiler.
KOOPERATİFİN KURULUŞ AMACI KADIN İSTİHDAMINI SAĞLAMAK
3 yıldır Festival alanında stant açarak vatandaşlara ulaşmayı hedeflediklerini belirten kooperatif yönetim kurulu üyesi Münevver Yamaner, “Sınırlı Sorumlu Gediz Elif Ana Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi 2022 yılında kuruldu. Zafer Kalkınma Ajansının Sogep 2021 proje çağrısı ile Gediz Ticaret ve Sanayi Odası ‘Gediz’de Tarhana ile Dar Hane Kalmayacak’ projesini yazarak başvurusunu yaptı ve projemiz kabul edildi. Bu proje kapsamında da kooperatifimizin kuruluşu yapıldı. Kooperatifin kuruluş amacı kadın istihdamını sağlamak, devamında Gediz tarhanasını, önce yerelde, sonra ülke çapında, başarabilirsek de sonrasında Avrupa’da duyurup tanıtmaktı” dedi.
3 MİLYON LİRALIK PROJE
Yamaner, “Öncelikle kadın istihdamımızı yaptık. Ürünümüzün coğrafi işaretini aldık. Gerekli izinlerimizi aldıktan sonra üretimimize başladık. Projemiz 3 milyonluk bir proje. Ana ürünümüz tarhanaydı. Biz 2022 yılında açılışımızı yaptığımızda sadece tarhana üretimine başlamıştık. Fakat bu yıl ürün çeşitliliğimizi biraz daha arttırmaya çalıştık. Bunun yanına salça, turşu, sirke, erişte gibi ürünleri de eklemeye başladık” şeklinde konuştu.
STANT FARKLI ÜRÜNLERLE ÇEŞİTLENDİRİLDİ
Yamaner son olarak, “Gediz Tarhana Festivalinde bu üçüncü yılımız. 3 yıldır standımızı kuruyoruz. Bu sene standımızı farklı ürünlerle çeşitlendirdik. Gelen ziyaretçilerimize her gün sıcak ikramda bulunduk. Satışlarımızı yaptık. Rağbet görmekteyiz. Geçtiğimiz yıllarda ürünlerimizi alan kişiler bu yıl tekrar gelmekteler ya da tavsiye üzerine gelmeye başladılar. Bu da gösteriyor ki festivalimiz kooperatifimize oldukça güzel katkılarda bulunmuş. İnşallah biz de festivalimize katkıda bulunabilmişizdir. Tarhanamızı da tanıtmak adına diğer üreticilerle beraber emek verdiğimizi düşünmekteyiz. Katkıları için de herkese teşekkür ediyoruz. Kooperatifi çalışanlarımızı da aynı şekilde teşekkürlerimizi sunuyoruz. Gediz halkına da teşekkürler” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN ZELİHA AKTÜRK, 10 KADINLA ÇALIŞIYORUZ
Kadın Girişimciler Kooperatifi başkanlığını yürüten Zeliha Aktürk, “Kadın girişimcilerden, ticaret odamızdan bir teklif aldım. Kadın girişimcileri kooperatif kuralım diye toplandılar ve beni Erdoğmuş Köyünde Kadın Kooperatifi başkanı seçtiler. Biz orada 10 elaman ile çalışıyoruz” dedi.
GEDİZ TİCARET VE SANAYİ ODASININ ÇOK FAZLA KATKISI VAR
Aktürk, “Biberlerimizi Gediz Ticaret ve Sanayi Odamızın yardımı ile kış aylarında Antalya’dan getiriyoruz. Kışın sürekli olmasa da 4-5 ton civarında tarhana yapıyoruz. Bunları dışarıya gönderilmesinde yine Ticaret ve Sanayi Odası ve Oda Başkanı Vedat Öztürk yardımcı oluyor. Bayanların emeği ile elden ele üretiyoruz. Tarhanamızın yanında da erişte, turşu, elma sirkesi, salça ve benzeri şeyler yaparak ilerletmeye çalışıyoruz. İleri dönemlerde Tarım Kredi Kooperatifine tarhanamızı göndermeyi hedefliyoruz. Bu şekilde yıllık üretimimiz 80 ton olabilir. İnşallah başarılı olur. Burada emeği geçen Valimizden, Kaymakamımızdan, Belediye Başkanımızdan, Ticaret Odası Başkanımızdan ve kadın girişimcilerimizden Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.
HABER FOTO FİRDEVSYANKU