Gediz Sağlık Müdürü’nden Astım Uyarısı: Yılda 400 Bin Kayıp!

Gediz Sağlık Müdürü'nden Astım Uyarısı: Yılda 400 Bin Kayıp! Kütahya'nın Gediz İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ömer Orçun Erdoğan, Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, astımın küresel...

Gediz Sağlık Müdürü’nden Astım Uyarısı: Yılda 400 Bin Kayıp!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 07.05.2025
26
A+
A-

Gediz Sağlık Müdürü’nden Astım Uyarısı: Yılda 400 Bin Kayıp!

Kütahya’nın Gediz İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ömer Orçun Erdoğan, Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, astımın küresel bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini vurguladı. Dr. Erdoğan, dünya genelinde her yıl yaklaşık 400 bin insanın astım nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Astım Kronik Bir Akciğer Hastalığı

Dr. Erdoğan, astımın akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihap sonucu hava yolu duvarının daralmasıyla ortaya çıkan kronik bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti. Dünya genelinde 350 milyon astım hastası bulunduğunu ve her yıl 400 binden fazla ölümün bu hastalıkla ilişkili olduğunu ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 verilerine göre ise ülkemizde her 1000 ölümden yaklaşık 3’ünün astım kaynaklı olduğu bilgisi paylaşıldı.

Farkındalık Artırılmalı

Astımın görülme sıklığı, neden olduğu engellilik ve ölümlerin, bu konuda farkındalığın artırılmasının önemini ortaya koyduğunu belirten Dr. Erdoğan, bu nedenle her yıl Mayıs ayının ilk Salı gününün “Dünya Astım Günü” olarak belirlendiğini hatırlattı. Bu günde dünya genelinde ve ülkemizde astım farkındalığına yönelik çeşitli etkinlikler düzenlendiği ifade edildi.

2025 Teması: “Astımda İnhaler Tedavi: Ne Kadar Doğru O Kadar Etkili”

Astım hastalarının tedavi ve yönetiminde dünya çapında rehberlik sağlayan GINA’nın (Tüm Dünya’da Astıma Karşı Küresel İş Birliği) 2025 yılı için belirlediği tema doğrultusunda, Türkiye’deki Dünya Astım Günü’nün bu yılki temasının “Astımda inhaler tedavi: Ne kadar doğru o kadar etkili” olduğu açıklandı. Bu kapsamda, aile hekimleri başta olmak üzere çeşitli branşlardan hekimlere, eczacılara, hemşirelere ve hastalara yönelik etkinlikler düzenlenerek güncel astım tedavisi ve inhaler eğitimi konusunda bilgi paylaşımı yapılması planlanıyor.

Astım Belirtilerine Dikkat!

Dr. Erdoğan, astımın tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğini kaydetti. Doğru tanı için hastaların şikayetlerinin değerlendirilmesinin yanı sıra solunum fonksiyon testlerinin yapılmasının ve hava yolu darlığının geri dönüşümlülüğünün gösterilmesinin önemini vurguladı.

Astım Tedavi Edilebilir Bir Hastalık

Astım tedavisinin amacının hastalığın semptomlarını kontrol altına almak ve hastanın yaşam kalitesini artırmak olduğunu belirten Dr. Erdoğan, hastalığın ağırlığına uygun ilaç tedavilerinin düzenli ve doğru teknikle uygulanması, astım tetikleyicilerinden uzak durulması ve eşlik eden diğer hastalıkların tedavi edilmesiyle astım belirtilerinin kontrol altına alınabileceğini ifade etti.

İnhaler Kortizon Tedavisi Önemli

Uluslararası ve ulusal astım tanı ve tedavi rehberlerindeki önemli bir yeniliğin, 12 yaş ve üzeri hastalarda “nefes açıcı (kurtarıcı) ilaçların astım tedavisinde tek başına kullanılmaması, asıl tedavi edici ilaç olan inhaler kortizon ile birlikte alınması” önerisi olduğunu aktaran Dr. Erdoğan, düzenli tedaviyle astımlıların büyük bir kısmının günlük yaşamlarına kısıtlama olmadan devam edebileceğini söyledi.

Doğru İnhaler Kullanımı Hayati Önem Taşıyor

Astım ilaçlarının çoğunun inhalasyon yoluyla kullanıldığını hatırlatan Dr. Erdoğan, bu ilaçları içeren cihazların (inhaler) önerilen şekilde ve doğru teknikle kullanılmasının tedavinin etkinliği açısından kritik olduğunu vurguladı. Araştırmaların birçok astım hastasının inhaler cihazlarını doğru kullanmadığını gösterdiğini belirten Dr. Erdoğan, yanlış kullanımda ilacın akciğerlere yeterli miktarda ulaşamayacağı için tedavinin de etkili olamayacağını ifade etti.

Sağlık Çalışanları ve Hastalar Eğitime Davetli

Dr. Erdoğan, tüm sağlık çalışanlarını ve hastaları bilgilerini güncellemek için düzenlenecek eğitim faaliyetlerine davet ederek, eğitim materyallerinin ilgili web sayfalarından bulunabileceğini hatırlattı. Ayrıca, hastaların aile hekimlerinden danışmanlık almasının önemini vurguladı. Doğru inhaler kullanımının prensiplerini de açıklayan Dr. Erdoğan, kortizon içeren inhalerların kullanımından sonra ağız ve boğazın su ile gargara yapılarak temizlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

RECEP BAYSAL

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.