GEDİZ OTOGARINDA AYAKKABNI BOYACILIĞI YAPARAK 25 YILINI DOLDURDU
Kütahya’nın Gediz ilçesinde ikamet eden İsa Taştan(42) 25 yıldır otogarda ayakkabı boyacılığı yaparak geçimini sağlıyor.
Genç yaşlarda başladığı ayakkabı boyacılığı ile bugünlere kadar gelen Taştan, ayakkabı boyacılığının yanı sıra çocuklar için balon satışı, insört dağıtımı gibi çeşitli işler yaparak işlerini büyütmeye çalışıyor.
Ayakkabı boyacılığında eski zamanlarda ki hareketliliğin kalmadığı, meslekte işler her geçen gün azalsa da, meslek kaybolmaya yüz tutsa da, 42 yaşındaki Taştan her gün Gediz Otogarında bulunan ayakkabı sandığının başına geçerek nasibini bekliyor.
1999 yılından bu yana Gediz Otobüs Garajında ayakkabı boyacılığı ile uğraştığını belirten İsa Taştan, “Gediz otobüs garajında ayakkabı boyacılığı, ayakkabı işleri, ayakkabı keçesi ve bağcıkları satışı yapmaktayım. 1999’dan beri Gediz Otobüs Garajında bu işle uğraşıyorum. 2010 yılında çocuklara balon ve oyuncak satışı yapmaya başladım. Gerek düğünlere giderek gerek otobüs garajımızda oyuncak ve balonlar satmaktayım. 2024 yılı bu mayıs ayında halen daha devam ediyoruz. Ekmek yedik bu işten ve yemeye de devam ediyoruz” dedi.
1982 doğumlu ve bekar olduğunu, hiç evlenmediğini de vurgulayan Taştan, “Kendim tek başıma yaşamaktayım. Ayakkabılarını genelde köylerden gelen vatandaşlarımız boyatıyor. Köylü insanımız, beldelerden gelen insanımız daha çok bakımlı. Eskisi gibi değil ortam. Eskiden amir, memur insanlarımız kendine bakar cinstendi. Ayakkabı işine önem verir kendini şık ve parlak göstermek isterdi. Eski zamanlar gibi o hareketliliği şuanda göremiyorum. Uşak’ta dört yol ile belediye arasında insan akan bir cadde var. Kütahya’da Sevgi yolu caddesi var insan akar. Simav’da belediyenin orasında insan akan cadde var. Gediz’imizde insan akacak cadde göremiyorum. Gediz Otobüs Garajı muhafazalı olduğu için, yağmurdan, kardan etkilenmemek için artı insan akışı daha çok olduğu için de buradayım. Ama burada da ben verim göremiyorum. Bir banka ATM’si bile yok otogarımızda. Vatandaşımız çarşıya gitmekte. Otogarda insanlar bu konuda da mağdur oluyor. Otogarımızda ATM olsa hem bizler açısından faydası olur çay içer, çorba içer ayakkabı boyatır bizlere. Çünkü dışardan gelen vatandaş çarşının içini bilmiyor” diye konuştu.
Soma ilçesine, Aydın bölgesinde duyduğuma göre bu ayakkabı boyatma işi daha çok hızlı. Mesela madencilik sektöründen dolayı insanların eski usul iş saatinden sonra ayakkabı boyatıp kahvehanelere takıldığında ayakkabı işlerine daha çok önem verdiğini duydum. Ama Ege bölgesi tarıma önem verirken ilçemiz Gediz’imizde, bizim böylede daha değişik konularda kafeye önem verilmesi gibi farklılıklar var. Bizim meslek Gediz bölgesinde çok zayıf.
Yaz mevsiminde en çok iş yaptığımız bez, süet, nubuk ayakkabı boyuyoruz. Ama pek çok insanımız bunu bilmiyor. Örnek veriyorum spor ayakkabılar, bez ayakkabılar Uşak’ta, Kütahya’da İzmir’de boyanıyor diye biliniyor. Ama Gediz’de biz bunu başardık. Anlatıyoruz insanlarımıza, bilgilendiriyoruz. Beyaz ayakkabı mı boyanacak boyuyoruz beyaz boyaya. Sprey boyalarımız da var. Lacivert, koyu kahverengi, her türlü yeşil boya dahi var. Ama vatandaşımız pek çok insanımız boyanmaz diye biliyor. Makineye atıyor ama ayakkabıya zarar verdiğini de bilmiyor. Her türlü süet, nubuk, deri ayakkabı boyadığımızı da vatandaşlarımıza bildirmek isteriz.
Ayakkabı boyacılığı bölge bölge değişebiliyor. Yapılacak iş mi dersek ayakkabı boyacılığı tabi sonuçta dilenmekten, işsizlikten, ona buna muhtaç olmaktan iyidir. Yıllardır bildiğimiz bilmediğimiz veya bilmediğimiz ülkemiz genelinde bu meslekten kaç kişi ekmek yemiştir. Helaldir. Bu mesleği yaşatmak için de devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.