GEDİZ NEHRİ KİRLENİYOR; VATANDAŞ İSYAN EDİYOR!
Kütahya’nın Gediz İlçesine bağlı olan Fırdan köyü sakinleri, köyün yanından geçen Gediz Nehri’nin kötü kokusundan isyan ediyor.
Gediz Organize Sanayi bölgesinin Fırdan köyü yakınlarında olan iş sahası nedeniyle Organize sanayi bölgesinde ki atıklar Gediz Nehrine karıştırılıyor. Yıllardır mücadele veren bölge halkı Gediz Nehrini Koruma ve Yaşatma Derneği altında birlik oldu.
Murat Dağından doğan Gediz Nehri Egeye hayat verirken aynı zamanda hayatı riske atıyor. Yıllardır süregelmiş fabrika atıklarının Gediz Nehrine karışmasıyla canlıların yaşamını olumsuz etkileyen Nehir, daha güçlü şekilde arıtılmaya ihtiyaç duyuyor.
Gediz Belediyesinin arıtma sistemi kullanarak iyileştirdiği Nehir, Fırdan köylülerine özellikle yaz aylarında zor zamanalar yaşatıyor. Konu hakkında konuşan köy muhtarı Nihat Karadağ “Gediz Nehri tüm canlılar için çok önemli. Murat dağından gelen nehir bir çok köyün çevresinden, yakınından geçiyor. Eskiden balık tutabildiğimiz, suyu ile ekinlerimizi sulayabildiğimiz bir çayken şimdi yakınına bile yaklaşamaz olduk.
İLK SANAYİ ATIKLARINA MARUZ KALAN KÖY OLARAK SAĞLIĞIMIZ VE DOĞAMIZ İÇİN İLGİLİLERİN SESİMİZİ DUYMASINI İSTİYORUZ
Yaklaşık 10 yıldır Gediz Organize Sanayi Bölgesi kimyasal sanayi atıklarını Gediz Nehrine Belediyenin arıtma sistemiyle bırakıyor. Bu şekilde sanayi atıkları tam olarak arınmayıp suyun pislenmesiyle yıllardır kötü kokuya maruz kalan köylülerimiz şikayetlerini dile getiriyor. Sadece Fırdan Köyü değil Nehrin geçtiği Aksaklar, Çeltik, Abide, Gölcük, Yenikent köylerimiz de bu durumdan rahatsız. İlk sanayi atıklarına maruz kalan köy olarak sağlığımız ve doğamız için ilgililerin sesimizi duymasını istiyoruz. Gediz Nehrimizin Murat Dağından çıktığı gibi olmasını istiyoruz” dedi.
Köy Azası Ramazan Kurt “Organize Sanayi Bölgesi arıtma sistemi kullanmayıp direk Gediz Belediyesinin arıtma sistemine yönlendirdiği atıklardan dolayı bölgede özelikle bu yaz kurban bayramından sonra sıcakların da artmasıyla köy ağır kötü koku içinde kalırken nehre hatta arazilere bile yaklaşılamaz oldu. Çünkü belediyenin arıtma sistemi haliyle kimyasal atıkları arındırmada yetersiz kalıyor. Organize Sanayi yatırımcıları her şeyin bilincinde oldukları halde bu konuda girişimde bulunmayıp duyarsız kalıyorlar. Bölge halkı olarak, vatandaşın sesi olarak buradan sorumluluk sahiplerinin gereğinin yapmasını istiyoruz” dedi.
HABER-FOTOĞRAF: FİRDEVS YANKU