DOKTOR NİGAR ÇETİNKAYA ANNE SÜTÜ BEBEĞİ ENFEKSİYONLARDAN KORUR
Kütahya’nın Gediz ilçesinde, Devlet Hastanesinde görev yapan Kadın Doğum Uzmanı Op.Dr.Nigar Çetinkaya anne sütü İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan koruduğunu söyledi.
Anne sütünün önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Çetinkaya, “Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerine içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduğu için, çok sıcak iklimlerde bile bebeğe su vermeye gerek yoktur” dedi.
Bebekler İçin Anne Sütünün Önemi Nedir?
Çetinkaya, “Sağlık Bakanlığı’nın Anne Sütü Teşvik ve Uygulama Politikası ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerisine göre sağlıklı doğan her bebeğin doğumdan sonraki ilk yarım – bir saat içinde emzirilmesi ve ilk altı ay sadece anne sütü alması gerekir. Altıncı aydan sonra ise anne sütüne ek olarak tamamlayıcı ek gıdalara başlanabilir. Anne sütü çocuk 2 yaşına gelinceye kadar verilebilir” diye konuştu.
Anne Sütünün Faydası Nelerdir?
Anne sütünün birçok faydası olduğunu vurgulayan Op.Dr.Çetinkaya, “ Emzirme, anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirir ve bu bağ, bebeğin sağlıklı bir kişilik geliştirmesine yardımcı olur. Anne sütü, bebeklerin sağlıklı büyümesine ve zekâlarının gelişmesine katkıda bulunur. Ayrıca, bebeklerin huzurlu olmasına ve rahat bir uykuya geçmelerine yardımcı olur. Emziren anneler, hamilelik sırasında aldıkları kiloları daha kolay verebilirler. Bunun yanı sıra, anne sütünün sağladığı sağlık yararları, annenin meme ve yumurtalık kanseri, menopoz sonrası osteoporoz ve kalça kırığı riskini azaltır” sözlerine yer verdi.
Anne Sütünün Yeterli Olduğunu Nasıl Anlar?
Son olarak anne sütünün yeterli olup olmadığının nasıl anlaşılacağını anlatan Çetinkaya, “Anne sütü alan bebek her ay 500-600 gram kilo alıyorsa ve günde 6-8 kez bol miktarda açık renkli idrar yapıyorsa süt miktarı yeterlidir. Eğer anne sütü yeterli değilse, bebek sık sık emzirilmelidir. Çünkü emzirdikçe süt miktarı artar. Emzirme sırasında bebek memeye doğru pozisyonda yerleştirilmelidir. Emziren anneler yeterli ve dengeli beslenmeli ve bolca sıvı tüketmelidir. Biberon ve yalancı emzik, bebeğin emme refleksinin azalmasına neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Ek besinlere erken başlanmamalıdır” ifadelerini kullandı.
HABER-FOTO RECEP BAYSAL