500 YILLIK KÖYÜN TEK GEÇİM KAYNAĞI KAŞIKÇILIK
Kütahya’nın Gediz ilçesi Saruhanlar Köyünde yaşayan vatandaşlar günlük 6 bin civarında kaşık üreterek geçimlerini sağlıyorlar.
500 yıllık tarihi boyunca Saruhanlar Köyünde yaşayan vatandaşların tek geçim kaynağı olan kaşık yapma işini köylüler çocukluklarından itibaren öğrenmeye başlıyorlar. Kayın ağacından üç farklı kaşık yapan köylülerin el emeği ürünlerini her hafta köye gelen toptancılar ülke geneline pazarlıyorlar.
GÜNLÜK 5-6 BİN KAŞIK ÜRETİMİ GERÇEKLEŞİYOR
Ülke genelinde bilinen el emeği kaşıkların neredeyse yüzde 90’lık bölümünün üretimi bu köyde gerçekliyor. Özellikle kış döneminde kaşık işine daha fazla vakit ayıran Saruhanlar köyü vatandaşları günlük 5-6 bin civarında kaşık üretebiliyorlar.
Saruhanlar Köyünde geçimini kaşık yaparak sağlayan ve bu işten emekli olan 59 yaşındaki Mehmet Avseven, köyün genelinin geçimini kaşıktan sağladığını söyledi.
KÖYÜMÜZÜN İSMİNİ KİMSE BİLMEZ AMA KAŞIĞIMIZI TÜM ÜLKE BİLİR
Atalardan miras kalan kaşıkçılık mesleğini devam ettirdiklerini ifade eden Avseven, “Bu mesleği yapanlar günden güne azalsa da hala devam ediyor. Kaşık yapımı için kullandığımız ağacı Ormandan parayla alıyoruz. Elimizin emeği ile ailemizi geçindiriyoruz. Bizden sonraki nesi bu işi yapar mı bilmiyoruz. Kaşık üretimimiz kış mevsiminde daha fazla oluyor. Köyümüzde emekli olan bu işe sarılıyor. Günlük 50-60 arası kaşık yapıyoruz. Köyümüzün ismini bilen olmaz ama kaşığımızdan tüm Türkiye tanıyor” ifadelerini kullandı.
Akdağ’ın eteklerinde bulunan Saruhanlar Köyünde vatandaşlar kayın ağaçlarından hazırladıkları tahtaları, özel aletlerle yontarak kazıyarak kaşık formuna getiriyor. Daha kaşık haline getirilen tahtalar köylü kadınlar tarafında ince işçilikleri boyamaları gerçekleştirerek toptancılara satışını yapıyorlar.
RECEP BAYSAL-YENİGEDİZ