Gediz Halk Pazarı’nda Kiraz Bolluğu: Tezgahlarda Bereketli Sezon Başladı
Kütahya’nın Gediz ilçesinde her hafta cumartesi günleri kurulan geleneksel halk pazarında, yaz mevsiminin habercisi olan kirazda tam anlamıyla bir bolluk dönemi yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl meydana gelen don olayları nedeniyle üretimde büyük kayıplar yaşayan ve zor bir sezon geçiren bölge üreticisi, bu yıl bahar aylarında gerekli tüm önlemleri alarak rekolteyi güvenceye aldı. Çiftçilerin yoğun emeklerle yetiştirdiği ilk hasat kirazlar, pazar yerindeki tezgahlarda yerini alarak adeta göz kamaştırmaya başladı.
Fiyatlar Cinsine Göre 50 ile 200 TL Arasında Değişiyor
Gediz pazarında alıcı bulan kirazların fiyatı, kalitesine, boyutuna ve cinsine göre değişkenlik gösteriyor. Erken hasat edilen yerli ürünler ile napolyon cinsi kaliteli kirazlar tezgahlarda 50 TL ile 200 TL arasındaki fiyat aralığında tüketicinin beğenisine sunuluyor. Pazarcı esnafı, sezonun yeni açılmasına rağmen vatandaşların kiraza olan ilgisinden ve talepten oldukça memnun olduklarını dile getiriyor.
Yağışlar Üretimi Artırdı; Şaphane ve Pazarlar Kirazı da Yolda
Bu yıl kış ve bahar aylarında bölgede etkili olan düzenli yağışlar, yeraltı su kaynaklarını beslerken kiraz ağaçlarındaki verimliliği ve meyve kalitesini de doğrudan artırdı. Üretimdeki bu sevindirici artışın önümüzdeki günlerde fiyatlara da olumlu yansıması bekleniyor.
Öte yandan, kiraz üretimiyle marka haline gelmiş olan komşu ilçeler Şaphane ve Pazarlar’da yetişen ünlü kirazların da önümüzdeki haftalardan itibaren olgunlaşarak Gediz halk pazarına getirilmesi bekleniyor. Komşu ilçelerin de devreye girmesiyle birlikte pazardaki kiraz bolluğunun zirve yapacağı ve her bütçeye uygun ürün çeşitliliğinin artacağı öngörülüyor.
RECEP BAYSAL