Gediz Tarhanası İçin Önemli Ziyaret ve Çalışmalar

Gediz Tarhanası İçin Önemli Ziyaret ve Çalışmalar Kütahya’nın Gediz ilçesinde, Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Global Gurme Huriye Özener, Gediz Tarhanası ile...

Gediz Tarhanası İçin Önemli Ziyaret ve Çalışmalar
REKLAM ALANI
Yayınlama: 17.09.2024
7
A+
A-

Gediz Tarhanası İçin Önemli Ziyaret ve Çalışmalar

Kütahya’nın Gediz ilçesinde, Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Global Gurme Huriye Özener, Gediz Tarhanası ile ilgili önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Özener, Erdoğmuş Köyü’nde bulunan Elif Ana Kadın Girişimi Üretme ve İşletme Kooperatifi ve ilçede bulunan diğer tarhana üreticilerini ziyaret ederek, tarhananın üretim metodunu köydeki kadınlardan dinledi.

Gediz Tarhanasının Avrupa’dan coğrafi işaret alması için yürütülen çalışmalara da destek veren Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vedat Öztürk ile birlikte Erdoğmuş Köyü’nü ziyaret eden Özener, bu çalışmanın önemine vurgu yaptı. Özener, “Milli yiyeceklerimizi ülkemize ve dünyaya tanıtmak için büyük bir çaba içerisindeyiz. İnşallah Gediz Tarhanasını da önce Avrupa sonra tüm sofralara ulaştıracağız” dedi.

Tarhananın hikâyesine de değinen Özener, “Tarhana, filmlere konu olacak kadar eski bir geçmişe sahip ve tadı damağımızda kalan bir yiyecektir. İçerisinde kalsiyum, demir, magnezyum gibi birçok minerali barındıran tarhananın bilinen hikayesi ise şöyle: Padişah bir gün fakir bir aileyi ziyaret eder ve evin hanımı, padişaha mahcup olmamak için evde bulunan malzemelerle bir çorba pişirir. Çorbanın ismini soran padişaha, hanım ‘dar hane çorbası’ der. Bu çorba, zamanla tarhana olarak bilinen efsane yiyeceğimizin adını almıştır” şeklinde konuştu.

Tarhananın tarihi 16. yüzyıla kadar uzanmakta olup, ülkemizde 50’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de Gediz ilçesi ile özdeşleşmiş olan Gediz Tarhanası’dır. Özener, iki günlük saha çalışmalarında, kadınlar tarafından üretilen ve ticaret konusu olan Gediz Tarhanası’nın hikayesini ve üretim metodunu dinlemekten büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Bu güzel çalışma ortamını sağlayan Gediz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vedat Öztürk ve yönetimine, Genel Sekreter Yılmaz Öztürk, ekibindeki Münevver Yamaner, Ali Arısoy, Ticaret Sicil Müdürü Hüseyin Er ve kıymetli üretici kadınlara teşekkür eden Özener, samimi duygularını ifade etti.

REKLAM ALANI